Met Stad en Ziel Podcast

Aflevering 4: Met Stad en Ziel - Ellen Schulten (Bij Schulten in Wijhe)

February 13, 2021 De Stadsbeweging
Met Stad en Ziel Podcast
Aflevering 4: Met Stad en Ziel - Ellen Schulten (Bij Schulten in Wijhe)
Show Notes Transcript

Ondernemen vanuit je hart én voor de mensen. Met een goed doordacht plan en op basis van cijfers. Dat is hoe Ellen Schulten, van modezaak 'Bij Schulten' in Wijhe, het ondernemerschap invult. In coronatijd heeft ze haar 'op zicht boxen'-concept op een professionele manier uitgebouwd. Met deze boxen, waarbij Ellen en haar team gepersonaliseerde kledingsetjes samenstelt, biedt ze de klant gemak, service en kwaliteit. Luister in deze aflevering van 'met Stad en Ziel' naar het vlammende ondernemersbetoog van Ellen Schulten. 

00:00:00
Ondernemen vanuit je hart en voor de mensen, maar dan wel met een goed doordacht plan en op basis van cijfers. Dat is hoe Ellen Schulten van Bij Schulten het ondernemerschap invult in coronatijd heeft ze in haar modezaak het concept van opzicht boxen op een professionele manier, uitgebouwd met een inventief proces, maar wel met de inzet van haar team, op de kwaliteiten die ze hebben en met het persoonlijke advies die mensen gewend zijn vanuit de winkel. Luister deze aflevering van met stad en ziel en laat je inspireren door Ellen en haar mooie ondernemersverhaal.

00:00:34
Tom ik had wel, toen we hier van dat we hier met een mode specialist zitten, dacht ik wel van, ik moet wel even. Wat ga ik eigenlijk aandoen? Had jij dat ook?

00:00:43
Ja, ik kom vaker bij mode ondernemers, dus dat is wel vaker spannend. Ik heb geleerd dat ik gewoon daar niet te druk om moet maken, dat dat dan goed komt.

00:00:50
Niet extra over nagedacht? Nee?

00:00:55
Stiekem denkt hij daar wel over.

00:00:57
Hetzelfde blouse andere colbert, dat is over het algemene het verhaal.

00:01:01
Wat had ik de vorige keer ook alweer aan?

00:01:03
Ja, daar doe ik dus niet aan.

00:01:05
Ja, we praten wel, maar we maken ook wat foto’s he, dus uiteindelijk kun je toch nog zien hoe je eruit ziet.

00:01:09
Nou ja, goed, ja. We hadden elkaar van de week aan de telefoon en dat ging al helemaal vanzelf he, Ellen?

00:01:17
Je hebt zoveel opgeschreven volgens mij. Ja, ik heb heel veel verteld.

00:01:21
Ja was hartstikke leuk gesprek. Ja, ja, jij hebt een modewinkel in Wijhe en nou, dat ziet er op dit moment helemaal anders uit vanwege Corona, toch?

00:01:31
Ja, behoorlijk, ja, ik ben ooit begonnen met de winkel met het idee van je zet elke dag je deur wijd open en dan komen de mensen naar je toe. Of je doet in ieder geval je best dat mensen naar je toe komen. Maar dat scenario werk niet meer, want de deuren moeten pot dicht blijven. Dus we hebben nog steeds een winkel. We hebben nog steeds een tof team we hebben mooie collecties er komen heel veel leveringen op ons af en binnen alleen. De deuren moeten dicht blijven. Dus ja, dat is wel echt omdenken in deze tijd.

00:01:56
Ja, ja, gewoon erg compleet anders. Maar het werk gaat wel door.

00:02:02
Het werk gaat wel door. Ik heb voor mezelf heel erg het paaltje verzet, ook in m’n hoofd, op 1 mei in dit geval. Dus dat is nog best wel een heel eind weg. Maar dat doe ik ook heel bewust, omdat ik rust wil creëren om ook, ja het andere plan, zeg maar vorm en inhoud te geven. Dus voor mezelf is 1 mei een mooie, lekker ver weg scenario. En gaan wij met de mode of met de collecties die we nu hebben en die we binnenkrijgen met het team wat we nu hebben, met de locatie die we hebben, gaan we gewoon op een andere manier proberen nog steeds mensen te inspireren en onze producten naar ze toe te brengen.

00:02:34
Dus je gaat er eigenlijk vanuit dat de tijd dat het even helemaal anders moet, eigenlijk nog best lang duurt?

00:02:38
Ja, dat hoop ik niet, hé, laat duidelijk zijn, het is niet zo dat ik nou denk van nou, dat lijkt me een heel fijn scenario, maar ik vind wel ook des ondernemers om te denken. Oké, de situatie is anders. De route die we hadden, die kan niet meer. Wat gaan we dan doen? Dus echt terug naar je eigen kracht, naar je eigen, ja, overtuiging, eigenlijk je eigen DNA van waar zijn wij nou goed in? Waar worden we ultiem blij van? Nou, ik denk dat wij goed zijn en ook echt blij worden van mensen blij maken, ontzorgen, inspireren, echt op weg helpen. Nou, en dat kunnen we ook op een andere manier. Dus we hebben gewoon goed gekeken hoe kunnen we dat dan doen? Ja, en ook het team daar natuurlijk heel erg in meenemen, en dat zijn we momenteel aan het doen. En dat gaat best een beetje met vallen en opstaan hoor. We proberen gewoon heel erg te experimenteren en te leren en dat probeer ik ook naar het team heel erg mee te geven. Van durf te gaan, durf te doen, durf te leren, want als je niet probeert, dan gaan we ook geen stap verder komen. En ja, dit speelveld vraagt om leren en experimenteren, en dan kan je ook heel erg veel leuke momenten hebben en succesjes boeken en blij worden van als iets lukt. Ja, en dat komt de teamspirit alleen maar heel erg ten goede.

00:03:44
Want wat was je reflex? Een jaar geleden ongeveer hoorde je dat de winkel dicht moest. Waarschijnlijk een verrassing. Was de reflex direct al creativiteit en nieuwe ideeën? Of was die reflex toch anders aan het begin?

00:03:55
In het begin, in maart, hebben we ook de winkel niet gesloten, ondanks het feit dat veel collega’s dat wel deden. Nee, mijn primaire reactie was niet we gaan dicht, maar wel van oeps. Nu stopt het wat we eigenlijk moeten doen. Dus toen hebben we wel heel erg al gekeken naar alternatieve routes we hadden zelf ook twee jaar geleden al filmpjes opgenomen over een opzicht box functie. We hebben dat ook twee keer eerder gelanceerd en twee keer was het echt leuk, helaas, pindakaas. Iedereen vond het leuk, maar niemand deed er wat mee. En nu hadden we zoiets van. Nou, dit is het moment, we gaan het voor de derde keer weer lanceren want het past perfect op de situatie die er nu is. En ja, dat was eigenlijk een schot in de roos. Zou je iets meer kunnen vertellen over die opzicht boxen?

00:04:36
Ja.

00:04:37
Dat is echt nieuw, hé, dat is…

00:04:39
Ja, wij hebben eigenlijk al zolang we bestaan, een opzicht rol past ook heel erg bij een dorp. Heel vaak zijn het mensen of vrouwen die dan spullen ophalen om thuis te passen of hun man te laten passen. Dus met het idee van…

00:04:52
Vrouwen die het voor hun man kopen om te passen?

00:04:53
Stiekem wel. Ja, maar ook wel voor hunzelf, hoor dat ze denken van nou, ik heb nu eigenlijk geen zin of geen tijd, maar kan ik even wat meenemen? Nou, dan schrijven we alles op, we stoppen alles in een tas of in een box en dan gaan ze thuis passen en dan komt het de volgende dag wel weer terug. Ja, dat principe vinden veel mensen heel bijzonder. Dat ze denken: hé, doen jullie dat, geef je dat een gratis zomaar mee. Nou ja, dat doen we natuurlijk gewoon ook bij mensen die we kennen. En ja, dat doen we al jaar en dag en er wordt nooit misbruik van gemaakt. Dus, wij dachten, dat past eigenlijk ook heel mooi bij deze tijd dat veel mensen een volle agenda hebben. Druk zijn, wel graag er goed uit willen zien. Ja, dan gaan we daar een mouw aan passen, dus zo zijn we daar ooit ook mee begonnen. Hebben we dat gelanceerd, maar we merkten toch dat iedereen het fijner vond. Om vooral ook bij ons te komen, waren ook drie avonden open. We hadden eigenlijk wel hé de mogelijkheid om dat te doen. Dus vandaar dat die eerste twee lanceringen denk ik, niet echt erdoor kwamen, want ja, het gewoon op zich meenemen was al oké, het anders komen is oké. Maar nu hebben we gezegd van oké, we gaan het product en de inspiratie naar de mensen toe brengen, dus we voegen daar eigenlijk nog een stukje dienstverlening aan toe dus die we zetten we er boven op. Dus op dit moment zijn we heel erg aan het posten op social-media outfits inspiraties stijl advies, gewoon heel veel dingen laten zien.

00:06:14
Meer dan normaal?

00:06:15
Veel meer dan normaal. En wij zijn op basis van die socials zijn we reacties gaan oogsten op onze, Bij Schulten mobiel. Die hebben we nu ook al eigenlijk zo’n twee jaar. Het is gewoon een telefoon waar mensen naartoe appen en zeggen: hé, ik heb een leuke broek gezien. Zou dat wat voor mij zijn? Of heb je die ook in mijn maat of iets wat erop lijkt? Nou, op basis van die vraag gaan we aan de slag. We vragen natuurlijk eerst als een soort trechter door van: ja, waar ben je eigenlijk naar op zoek? Of wat draag je met name? Wat, wat vind je leuk om te hebben? Dan gaan wij, als we dat profiel hebben, ook in de kassa nog even kijken. Wat heb jij de laatste keren bij ons gekocht? Hé, dat merk draag ze vaak of oh ja, ze heeft een aantal van die hempje of ze heeft nog een zwart leren jack, dat we een klein beetje een profielschets hebben van hoe jouw kast eruit ziet dan gaan wij door de winkel heen. Gaan wij echt een selectie rekje voor je maken. Dus we halen gewoon uit de winkel waarvan we denken: dat is precies wat voor jou. Dat filmen we met onszelf eerst in de spiegel en daarna filmen het rekje leggen we ook uit van goh, ik zou het broekje eigenlijk het leukste even iets kunnen oprollen.

00:07:15
En jezelf in de spiegel, niet met de kleren maar even voorstellen.

00:07:18
Ja, dus als ik, nou ja… Carlijn heb op de app, dan zeg ik: hé, Carlijn, Ellen hier, ik ben aan de slag gegaan voor jou, ik heb een selectie rekje voor je gemaakt en dat wil ik je graag even laten zien. Nou, dan film ik het rekje met de styling tips erbij van goh, dit is ook nog leuk met je zwarte leren jackje.

00:07:34
Die je al hebt.

00:07:35
Die je al hebt! Of ik zou, als ik jou was, net even een lichte riem er doorpakken leuk matchen met je schoenen, dus wat we in de winkel doen, dat vertellen we er ook bij in het filmpje. Dat appen we jou, jij reageert en zegt bijvoorbeeld van: nou, ik vind het helemaal leuk, maar die zwarte broek mag je weglaten want ik heb eigenlijk nog een goeie zwarte. Of ja, die paarse trui vind ik leuk, maar zit er wol in, want daar kan ik toevallig niet tegen, heb je daar een alternatief voor? Dus op basis van de feedback finalizen we nog een klein beetje en dan stoppen we het in een box, brengen we het naar jouw thuis. Jij gaat lekker passen en proberen en wat goed is, daar knip je de kaartjes vanaf, die stop je in de gouden envelop.

00:08:11
Leuk detail.

00:08:11
En als je dan klaar bent met passen stuur je ons een appje en dan halen we de bok weer je bij op. En in de winkel hoeven we dan niets anders te doen dan de kaartjes uit de gouden envelop te scannen op jouw account staat het weer bijgeboekt op jouw profiel en de rest en ruimen we weer op. En dat is best een arbeidsintensief proces.

00:08:28
Nou, en niet alleen een arbeidsintensief maar gewoon ook best ingewikkeld.

00:08:32
Ja, maar het geeft wel… Het is precies op het, op de bullseye zeg maar waar wij ook onze kracht ligt, dus ik denk qua team is het gewoon ontzettend leuk om te oogsten de reacties van mensen die vaak heel blij en ja positief zijn, en ook dat het lukt. Dus dat we ook echt in sets en in combinaties en zoals wij normaal in de winkel ook onze kracht laten zien, dat dat uit die boxen ook terugkomt. Dus niet alleen ik verkoop een broek of ik verkoop 10 broeken om 20 broeken maar ik verkoop outfits dus de kracht ten opzichte van webshops of ja, losse verkoop is heel duidelijk in die combinatie gebracht en dat laten we op onze socials zien. Dat komt uit de dienstverlening naar voren, met die selectie rekjes en de opbrengst vanuit die opzicht boxen. Ja, dan zien we eigenlijk dat het lukt. Dus ja, dat is voor ons in ieder geval een reden om hier vooral mee door te blijven gaan.

00:09:23
En één van de grootste uitdagingen in retail is je collega’s meekrijgen in de ideeën die je allemaal hebt. Ik kan me voorstellen: ideeën verzinnen is één, maar je collega’s erbij betrekken is misschien nog wel een veel grotere uitdaging.

00:09:33
Helemaal met Corona.

00:09:34
Helemaal met corona hadden die direct zoiets. Ja, we gaan ervoor. Of is dat een proces geweest?

00:09:39
Ja, dat is wel een proces, maar ik denk wel. Het karakter van het team is wel dat ze altijd in ontwikkeling zijn. Dus het is niet zo van ik doe dit al 20 jaar of al 10 jaar, dus waarom zou ik het anders doen? We zijn eigenlijk al de afgelopen jaren altijd bezig met: hoe ziet de wereld eruit, hoe gedragen consumenten zich, wat zien we van invloeden ontstaan en wat betekent dat dus voor ons? Dus echt het meebewegen met de consument en met de wereld past ons, al, denk ik nou, nu is dat wel in een ja, dubbele flikflakken versneld geraakt. Maar ja, ik heb gewoon eigenlijk dezelfde route gevolgd, dus heel erg aangeven: wat zie ik gebeuren? Ja, wat zijn de behoeftes hoe kunnen we daarop aansluiten? Ja, en het ook al wel in stukjes maken. Dus naar mijn idee zouden we die route moeten gaan volgen. Dat betekent dat we ons nog beter moeten bekwamen op social, vaker, ook op social, veel gerichter bij onze doelgroep ook echt in beeld komen en uiteindelijk, ja, super goede opzicht boxen maken. Ja, en dan staan er vanzelf weer kwaliteiten van ieder eigenlijk op die zeggen van nou, ja, dit stukje kan ik heel goed of ik wil daar wel over meedenken.

00:10:48
Heb je dan ook nu het team heel anders georganiseerd dan eerder?

00:10:51
Nou, niet perse heel anders, maar we zijn wel een apart marketing groepje gestart, dus eerder ging dat een beetje tussen de bedrijven door. En nu hebben we wel gezegd van: nou, dit is gewoon dit zijn de vier of vijf mensen die zich daarmee bezighouden niet fulltime, hoor, maar gewoon dit zijn een goede samenstelling van verschillende kwaliteiten die volgens mij gaan werken om die post ook echt naar een hoog niveau te krijgen. En de mensen die echt hart en nieren ja, het servicen van klanten zijn, met inspiratie en sets en outfits ja, die staan op die opzicht boxen en die selectie rekjes, ja.

00:11:24
En met je gezicht op de camera.

00:11:26
Ja en met het gezicht op de kamer, dat is natuurlijk wel iets wat ook een proces is. He, wij zijn allemaal niet geboren en dit begonnen omdat we zo graag op een camera willen. Dus dat vergt zeker een ja, een stukje aanloop en ja, ook een goed voorbeeld geven en gewoon zelf ook doen. En de één gaat daar iets makkelijker en sneller in mee dan de ander. Maar niemand deinst ervoor terug. Dus dat vind ik ook gewoon echt een groot compliment aan het team. Ja, retail is ook een ontwikkelings, iets hé, we zijn niet een statisch iets dat verandert in de loop van de tijd. En ja, het klinkt een beetje streng, maar ik heb ooit geleerd van iemand die zei: je werkt hier vrijwillig en niet-vrijblijvend en dat vind ik een hele rake. Ik moet als werkgever en als kar trekker wel zeggen waar we dan naartoe gaan en waarom, en ik probeer dat ook echt goed uit te leggen dat die betrokkenheid ook echt is, van ik snap het en dan is het ook aan de bevlogenheid vervolgens om daarin te volgen. Ja, en als je dat pad niet prettig vindt, ja, dan verplicht niemand je om dat pad te gaan volgen. Natuurlijk alleen ja, wij maken, denk ik, helder van: wat is de verwachting, wat gaan we doen en als je je daar senang bij voelt, helpen we elkaar aan alle kanten en is het echt. Ja, fouten maken, leren en verder gaan en voel je daar niks voor. Even goede vrienden, dan ga lekker ook vooral iets anders doen. Ook prima, natuurlijk, ja, maar dat geldt voor alle dingen in het leven, denk ik.

00:12:44
Ja, nou, dat denk ik zeker, en als je naar die opzicht boxen kijkt, we hebben natuurlijk mannen en vrouwen in de mode. Nu weet ik een beetje dat dat best wel een verschil maakt. Hé, hoe vrouwen met zo’n box om zullen gaan en mannen, merk je ook dat mannen ander gedrag zijn gaan vertonen in de winkel. Dat ze? Ja, waar hebben die nu behoefte aan in deze tijd?

00:13:03
Ja, dat is wel een grappige ja.

00:13:04
Ik ben dan wel benieuwd hoe jij denkt dat vrouwen met zo’n box omgaan.

00:13:07
Nou, ik denk dat vrouwen daar heel erg open voor staan. Hé dus ook het thuiswerken denk ik, dat vrouwen het heel belangrijk vinden om toch nou kleding van deze tijd te hebben, de mode van nu te dragen. Als ik me even verplaats in mezelf en m’n vriendengroep dan kijk je van joh kan de spijkerbroek nog? Nou, het kan nog net, hé, ik trek het toch nog een keer aan. Merk je dat mannen er anders op reageren?

00:13:27
Nou, ik denk dat in de basis mannen en vrouwen altijd al anders zijn dus ik denk dat dat nu helemaal niet anders uitmaakt. Bovendien hebben veel mannen ook een vrouw thuis. Die hebben ook graag een leuk uitzicht en die willen het ook gezellig houden thuis.

00:13:38
Daar gaat het fout.

00:13:38
Uiteindelijk zijn de vrouwen de baas daar komt het op neer.

00:13:39
Precies, Lieke.

00:13:43
Dat is het hele business model ook geloof ik.

00:13:44
Nee, het is wel zo en dat zie je nu ook gebeuren in gedrag. Vrouwen worden gewoon ultiem blij van shoppen of nieuwe spullen, nieuwe kleren, weet je, wij kunnen. Ja, dat was ook toen de winkel open was en dat is nu ook. Wij kunnen echt oprecht, heel blij worden van iets nieuws, of dat nou in je huis is, of hé je kleding of mooie schoenen. Bij mannen is dat niet per definitie zo. Er zijn absoluut mannen die dat ook hebben, maar een groot deel van de mannen is ook zoiets van: ja, als het maar goed is, als ik er maar goed uitzie dan vind ik het prima. Hé, dat is niet een primaire levensbehoefte om maar continu op zoek te gaan naar nieuw en anders. Ja, dat vind ik ook leuk aan dit vak, weet je, we hebben twee totaal verschillende doelgroepen eigenlijk daarin alleen. Ik denk dat een groot deel van de vrouwen ook stiekem wel het leuk vindt als man of vriend of wie dan ook er leuk uitziet dus ja, die kunnen we prima ook via die route bedienen. En het is wel zo: ja, gemak gaat nu wel boven ultra stylish d’r uitzien. Dus hé, menigeen zit niet in z’n colbert met gilet en ja, strak overhemd achter z’n teamsvergadering

00:14:44
Maar misschien is die opzicht box ook wel gemak. Meer gemak dan naar een winkel komen.

00:14:48
Ja, ik denk het ook. Ik denk dat daar ook wel zeker een stukje in zit van als dat nu goed bevalt nou, waarom zouden we dat niet kunnen voortzetten straks?

00:14:55
Ja, dan kan ineens de retailwereld er totaal anders uit?

00:14:59
Ja, zeker, en het is wel een onderscheidend iets ten opzichte van alleen maar producten aanbieden. Ik denk dat daar het wezenlijke verschil in zit er zijn natuurlijk ontzettend veel webshops ook nu ontstaan ze echt nou als paddenstoelen uit de grond, zou ik bijna zeggen. Daar heb ik ook zelf wel over nagedacht. Alleen dan ga je weer allemaal losse producten aanbieden, terwijl ik denk het ontzorgen zit, vooral in het zelf niet op zoek willen naar allemaal losse, verschillende elementen, maar denken, nou, ik druk op een knopje en dan komt er iets totaals uit en dan hoef ik daar niet meer over na te denken en dat past bij het nu. Maar dat past ook heel goed als iedereen straks wel weer drukke agenda’s heeft en overal naartoe wil en ja er toch leuk uit wil zien.

00:15:38
Wat je nu omschrijft en ook hoe je net praat over je team en hoe je daarmee omgaat dat, dat klinkt ook wel heel erg alsof dat alsof daar gewoon echt een hele stevige visie van jou achter zit, van hoe jij je bedrijf runt, heb ik dat goed gehoord?

00:15:52
Ja, ik weet niet of dat zo is. Ik denk het wel, ja, ik doe het op mijn manier en waarvan ik denk dat goed is.

00:15:57
Ja, want jij bent niet de eerste die met dit bedrijf is begonnen toch? Het is een familiebedrijf.

00:16:02
Ja, ik ben de derde-generatie mijn opa en oma zijn begonnen eigenlijk, mijn opa vooral als kleermaker. Mijn ouders hebben dat met z’n tweeën ruim 30 jaar gedaan en ik ben dan nu tien jaar in m’n eentje, zeg maar de derde-generatie ja, ik denk dat elke tijd vraagt om een andere aanvliegroute dus sowieso de evolutie ook van ondernemerschap en retail. Ja, dat is inherent denk ik, aan zo’n bedrijf. Hé bestaat niet al 80 of 100 jaar op dezelfde manier. Ik heb wel duidelijk een andere insteek dan m’n ouders. Weer, omdat ik, ja denk, ook anders geschoold ben. Andere ervaringen heb ik qua management, kwaliteiten en andere bedrijven. Dus ja, die bagage neem je ook mee. Bovendien ben ik in m’n eentje bewust de opvolger, ik heb een onwijs leuke man, zeg ik ook echt.

00:16:46
Met nieuwe kleding.

00:16:46
Maar die heeft echt niets met retail en mode. Dus ik was me heel erg bewust van oké, dan ga ik twee mensen die meer dan fulltime dat 30 jaar hebben gedaan, ga ik in m’n eentje opvolgen. Nou, ik vind mezelf best productief en efficiënt, maar dat ga je er nooit uitwerken dus het vraagt ook praktisch gewoon om een andere manier van managen, want ja, in je eentje kan je dat gewoon niet realiseren. Dus, ik geloof erg in co-creatie ik geloof heel erg in een stukje zelfsturendheid qua team, waarin je wel heel erg aangeeft wat je wil, of hé, hoe de wereld eruit ziet, noem ik het altijd maar waar we als team goed in zijn en wat als bedrijf echt als DNA staat, ja, en dan kan je ook een soort pad uitstippelen van. Volgens mij moet daar het stipje op de horizon komen en dan is het ook aan een ieder om dat op zijn en haar manier invulling te geven. En als je de goeie mensen op de goeie plek hebt staan en gewoon goed kijkt naar kwaliteit en waar mensen oprecht blij van worden, ja, dan heb je twee elementen die, als je dat gewoon goed inzet, ja, dan werkt dat ook gewoon in ieder geval. Ik heb nog niet ontdekt dat dat niet kan werken. Of je hebt een mismatch he, dat kan natuurlijk een keertje het is moeilijk als je mensen voor het eerst aanneemt om heel erg te doorgronden waar iemands kracht zit, want iedereen denkt dat ie bijvoorbeeld goed is in verkopen. Of ik ben echt van de mode, maar ja, wat is dat dan precies? Ben je goed in styling ben je goed in mensen? Kan je haarfijn matches maken of ben je eigenlijk veel meer een ondersteuner of veel meer iemand van details of van de analyses? En ik vind dat zelf heel erg leuk om mensen langere tijd bij je te hebben en dan er echt achter te komen waar iemands kracht ligt. En dat kan heel verrassend zijn, maar het is eigenlijk altijd he el positief.

00:18:29
Als we dan kijken naar retail, want die discussie laait nu weer een beetje op hé modewinkel in kleinere plaatsen zoals Olst-Wijhe? Die discussie weer groter dan ooit tevoren want modewinkels zouden niet meer bestaan, zijn de laatste cijfers in kleinere plaats. Geloof jij dat winkels zoals die van jullie altijd zullen blijven bestaan in dorpen en kleinere plaatsen? Of zeg je, dat gaat heel lastig worden?

00:18:51
Ik geloof er wel in dat dat prima levensvatbaar is. Alleen ik zie ook dat de wereld heel snel kan veranderen. Dus kijk, sommige dingen, hebben wij invloed op en andere, niet. Als de behoefte naar persoonlijke aandacht en oprechtheid en ontzorgen zou verdwijnen, ja, dan is mijn bestaansrecht ook weg. Dus ja, dat durf ik niet zo 100 procent, zeker natuurlijk, te zeggen, als grote spelers de markt overheersen en de dominantie van lage prijzen en echt alleen maar thuis bezorgen, de weg wordt. Ja, ik weet niet of er dan voldoende overblijft voor mijn type bedrijf. Aan de andere kant denk ik: mensen zijn echt kuddedieren anders waren we al lang allemaal alleen in een betonnen huisje gaan wonen, we zijn, we zoeken allemaal elkaar op, we nemen allemaal veranda’s, we gaan allemaal op terrassen zitten, uit eten. Iedereen houdt van gezellig, aandacht, menselijke interactie. Ja, dat is de basis, ook van retail en zelfstandige retail. En waarom het in een kleine plaats anders zou zijn dan in een grote. Ja, dan moet die kleine plaats super duf en saai worden. Maar daar…

00:19:52
Daar verzet jij je tegen?

00:19:53
Ja, precies. Daar proberen we natuurlijk alles op alles te zetten, dat dat nooit gaat gebeuren.

00:19:57
Ja, want in Wijhe ben je ook sowieso best wel actief, ook hoe het met het dorp gaat, toch?

00:20:04
Ja, ik denk, ik hoop echt dat dat een groot deel van de ondernemers dat ook gewoon zo ervaart als dat ik het ervaar ik geloof erg en je begint ergens en je moet met één been 300 procent in je eigen bedrijf staan en daar volle kracht vooruit qua strategie, bevlogen betrokkenheid alles wat we zo net zeiden. Maar aan de andere kant moet je met je andere been ook in het winkelgebied staan, want je moet het samen doen en de mensen vanuit de regio moeten een reden hebben om in de auto te stappen en naar jou toe te komen.

00:20:33
Vind je dat dat ook een soort van verantwoordelijkheid is?

00:20:35
Ja, je ruimt ook je papiertjes buiten op, bijvoorbeeld, hé, dat doen we ook als we door het bos lopen. Of wat dan ook, je kan niet alleen maar met oogkleppen aan jezelf denken, je moet kijken naar de wereld om je heen en ik denk: als je het winkelgebied in Wijhe ook ziet er zitten, mooie zelfstandige retailers het is klein, maar fijn, we zijn authentiek, gezellig. Ja, dat past ook heel goed bij het type bedrijf wat wij zijn. Maar dat trekt ook een bepaalde klant aan die dat prettig vindt. En stel, je zou je huisje wou ik zeggen, je winkel zo mooi oppoetsen dat het wel een tien plus is. Maar mensen moeten lopend langs alleen maar dichtgetimmerde ramen en viezigheid en ongezelligheid. Dan gaan ze nog niet naar me toe komen.

00:21:15
Dan heb je daar gewoon eigenlijk als ondernemer ook heel veel belang bij?

00:21:18
Ja, anders had ik wel middenin het bos kunnen zitten of midden op een industrieterrein nee, we zitten juist in een kernwinkelgebied in een sfeervol dorpje. Ja, daar moeten we met z’n allen dan ook ons best voor blijven doen om dat zo te houden en ook verder te brengen. Want wat jij zegt, Tom, is denk ik, wel de discussie van: ja, hoe ziet die retail en ook dat winkelgebied er dan uit? Over 5 of 10 jaar of over 20 jaar? Niemand heeft een glazenbolletje maar we moeten daar wel open voor staan. Zoals het was, komt nooit meer terug, weet je, we gaan altijd stapjes vooruit en dat is ook nu met die ja van place to be naar… van place to buy naar place to be. Vroeger moest je naar een winkel om iets te kopen. Ja, da’s natuurlijk al lang een achterhaald principe. Dus, wat wordt dan de reden waarom mensen naar je toe komen of naar het gebied toekomen ja, je zal toch iets meer je best moeten doen om daar meer functies aan te hangen, dat het echt een plek wordt waar mensen graag naartoe gaan. Ja, en dan moeten wij weer ons best doen om met allerlei poppenkastjes en gezelligheid te zorgen dat ze ook bij ons naar binnen komen.

00:22:14
Zou je iets kunnen vertellen over wat jullie in Wijhe doen samen?

00:22:17
Ja, ik denk dat wij in ieder geval zijn gestart met op papier krijgen: hoe zien we het? We hebben met behulp van ook hulp van de provincie een centrum arrangement gestart waarin we ook echt zijn gaan down drillen op DNA, zowel van Oos-Wijhe als van wat is dan het accentverschil tussen Olst en Wijhe.

00:22:35
Een DNA is dan?

00:22:37
Ja, waar zijn we goed in? Waar staan we voor? Kijk, we, je kan ook vanuit het negatieve denken en denken: ja, we zitten tussen Zwolle en Deventer dus we zijn altijd een soort van Calimero. Dan hebben we nog Raalte aan de andere kant is ook een sterke. We hebben de IJssel. Die blocked eigenlijk alles af aan die kant.

00:22:51
Zou je kunnen zeggen: dat wordt niks, dat wordt nooit meer iets.

00:22:54
Nee, kijk, en dan kan je. Je kan allemaal negatieve dingen noemen waarom het nooit iets zou kunnen zijn. Alleen het tegendeel is ook waar. We zitten juist tussen, die grote steden, dat maakt ons uniek. En tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug we hebben een soort groene, ja, longen, zeg het maar langs de IJssel. Dus we zijn heel erg met hulp ook van Salland marketing en met Beeldprikkels gaan kijken. Van wat maakt Olst-Wijhe nu uniek? Waar zijn wij dus eigenlijk ook heel goed in. Dus hé gaan geen kunstjes doen. Maar kijk vanuit echt de oorsprong en de basis. Wat kenmerkt zo’n plaats? En probeer dat op te poetsen en ja te vertellen aan de rest van van de wereld. En dat zijn we heel erg gaan doen. En op basis van dat DNA-profiel kan je natuurlijk ook bedenken: ja, wat van soort activiteiten horen daarbij, hoe moet een winkelgebied er dan uitzien? Wat voor een slogan hoort daarbij? Wat van een soort verlichting hoort daar dan bij en daar zijn we ook nu mee bezig om weer in een centrum arrangement deel twee, ja, dat nog meer handen en voeten te geven, een website, maar ook een ja, banieren door het winkelgebied heen. Aankleding van bloembakken he, dat ligt niet alleen op kleur, maar ook gewoon heel op. Ja, hier stroomt de IJssel, hier stroomt de liefde is de slogan geworden. Ja, dat past natuurlijk heel mooi bij zo’n dorp, dus dat proberen we nu ook echt, ja op alle mogelijke gebieden gestalte te geven.

00:24:13
Dan merk je ook dat, want je begon net al een tijdje geleden praat je echt over die gemeenschapszin he, die behoefte van jezelf om onderdeel te zijn van je omgeving. Merk je dat ook bij collega’s dat ze diezelfde betrokkenheid hebben en dat ze nou die behoefte aan de gemeenschappen eigenlijk ook steeds belangrijker gaan vinden? Of juist klanten die heel bewust toch kiezen om die lokale ondernemer te bellen. Om te, dan weet je, omdat zich bewust te zijn van dat lokale aspect.

00:24:36
Ja, ik denk, ja en nee, ik vind ik ben erg van de ondernemerschap natuurlijk alleen ondernemers zijn ook een bijzonder volkje het zijn soms echt kikkers die uit een emmer springen, aan alle kanten opgaan dat zijn niet voor niets allemaal individuutjes. Dus het is echt niet zo dat iedereen hetzelfde denkt ik ervaar wel in Wijhe absoluut die gemeenschapszin en dat we ook met elkaar, ja, steeds meer dat samenhorigheidsgevoel gaan krijgen. Ik denk, als je kijkt naar de consument, dat dat nog sterker is, dat zij ook uitspreken van goh, wat is het hier gezellig, wat doen jullie toch veel samen. Nou, Wijhe doet het maar weer, of ja gewoon heel positief zijn over ja, wat we dan met elkaar realiseren. En als je kijkt naar deze tijd, dus echt naar de coronatijd is dat lokale wel weer her-gewaardeerd, denk ik, ja, mensen zijn ook meer thuis, moeten ook thuis blijven gaan wandelen, gaan allemaal rondjes wandelen, het is heel grappig. Als je dat van bovenaf bekijkt, zie je allemaal van die vaste patronen, mensen die allemaal routes lopen, maar daardoor ook wel weer hun ogen hebben geopend. Van goh, we hebben eigenlijk helemaal niet zo’n heel verkeerde plaats. Hé, we wonen eigenlijk mooi bij die IJssel en met die bossen. En goh, wat is het eigenlijk leuk! Zo’n straatje.

00:25:46
Dus kan ook maar zo weer wat kansen opleveren?

00:25:49
Ja, ik denk zeker eerder was het natuurlijk snel zo dat het van ver weg moest komen. We gingen allemaal shoppen in de steden, het liefst in Amsterdam of een dag Utrecht hé dagjes weg. Ja, we gaan ook vooral veel op vakantie, veel uit eten, hé vrijgezellenfeest moeten allemaal in het buitenland en meerdere dagen. Alles moet ver weg, hé, zo groot, ver weg alles online bestellen, het liefst uit China. Echt, ja, op de één of andere manier werd het gejaagd, maar ook qua gedrag heel erg. Het was niet snel goed, hé moet steeds verder en mooier. En ik vind het wel heel mooi om te zien dat nu dat vaak niet kan, dat we ineens ook weer het dichtbij gaan zien en dat dat eigenlijk ook best wel wordt gewaardeerd. Ja, en ik hoop dat dat stukje ook wel blijft, niet alleen voor ons eigen bestaansrecht maar ook omdat ik geloof dat mensen daar gewoon leuker van worden. Waarom moet het allemaal zo gehaast? Hé probeert te waarderen wat we nu hebben en ook te zien wat we gewoon lokaal met elkaar ook weten te realiseren.

00:26:44
En geloof je ook dat marketing daar dan begint, want marketing heeft altijd een beetje de neiging om direct over regio functies te praten en mensen van ver aan je dorp of gebied willen. Nou verbinden, geloof je dat dat steeds meer wordt? Eerst maar eens de eigen inwoners weer laten zien wie we zijn en wat we hebben. Of zeg je van nee? Juist die regiofunctie is heel belangrijk.

00:27:02
Ja, dat is best een lastige Tom.

00:27:04
Ik doe mijn best. Ik zie dit als een compliment.

00:27:09
Ja, zeker zeker, ik denk dat het altijd moeilijker is om je eigen inwoners. Dat geldt ook voor je eigen team, overigens hé, het is altijd lastig om die echt te verrassen. Of heel vaak is het gewoon wat je kent, hé en dat is denk ik ook een beetje mens eigen. Ja, dat is vanzelfsprekend, dat zit daar al jaren, hé, dat is ja, het is wel een missie, natuurlijk om te proberen ook bij je eigen omgeving en je eigen inwoners weer vernieuwd in beeld te komen, dat ze denken: goh is niet verkeerd of hé, het is wel wat voor me of niet wat, maar dat ze een actueel beeld van je hebben. Dat zou zeker een doelstelling moeten zijn, dus daar kan ik me in vinden. Ik denk wel dat in de regio wij hebben maar een heel klein plaatsje, dus wij moeten het ook wel echt hebben van de regio. Het ook belangrijk is dat mensen weten wat bij je is en ook weten wat het bedrijf betekent hé dus of het de moeite waard is om daarnaartoe te komen. Ik kan niet de focus alleen maar op het eigen dorp hebben, dus en dat geldt ook voor Wijhe zelf. We hebben ook toestroom nodig.

00:28:07
Van toerisme, of?

00:28:08
Ja, ja, maar we mogen zeker niet de eigen mensen vergeten, absoluut niet.

00:28:12
Want jullie hebben toen zo’n mooi filmpje gemaakt hebben van gastvrij Wijhe ja, zo heette die ook, geloof ik, waarin ondernemers eigenlijk zichzelf lieten zien. En wat je vooral ziet is inwoners die daar heel enthousiast op reageren, geloof ik.

00:28:24
Heel trots ook!

00:28:24
Ja, en dat dat trots eigenlijk misschien dan juist wel naar boven komt als je dat gewoon eens viert.

00:28:28
Absoluut.

00:28:29
Nou, ik ken ook wel een boel mensen uit Wijhe ik kom oorspronkelijk uit Raalte dus dan ken je wel mensen uit Wijhe ook van de middelbare school. Ook veel mensen die gewoon daar weer terug naartoe verhuizen, na het studeren dat er echt wel wat meer een trots zit op je dorp dan misschien op in andere dorpen.

00:28:47
Ja, dat zou kunnen, hoor, ik weet niet of dat het bij andere dorpen anders is, maar ik ben ook één van die mensen, denk ik, die heel hard is weggevlogen en uiteindelijk, ja, heel bewust weer terug is gekomen. Het is klein, maar fijn, dus je hebt ook als je achttien bent en wil studeren, denk je: ja, hé, ik ga lekker naar Amsterdam, dus dan ga je ook weg, je gaat ook je ja, je studies doen, ergens werken, nog ergens werken, je gaat gewoon de wereld ontdekken, alleen precies hetzelfde als net. Je her-waardeert wel eigenlijk de mooie dingen. Als je weg bent, dan denk je goh, eigenlijk wel heel bijzonder dat het zo aan zo’n IJssel ligt met uiterwaarden zo groen, nou, heel bijzonder, dat we zo compact dorp hebben met zoveel mooie winkels. Dus ja, als je dan gaat oriënteren weer op een, bijvoorbeeld een huis, en dan kijk je in de buurt waar je wil wonen en dan zie je eigenlijk ineens de charmes van zo’n dorp ook wel weer. En ja, ik herken wat jij zegt, ook in een winkel, er zijn zoveel jonge tweeverdieners wat dan ook, die bewust naar Wijhe komen wonen omdat ze zeggen: ja, ik vond gewoon echt het leukste dorp om naartoe te gaan. Ik denk nou, dat vind ik wel echt mooi om te horen, want dat biedt ook perspectief voor de toekomst als we vergrijzen en steeds ja, meer mensen weggaan ja, dat is niet goed voor de samenstelling van de populatie, ook voor retail.

00:29:59
Ik vind het heel mooi om te horen hoe je heel eigenlijk analytisch kijkt naar de ontwikkeling van je, van je winkel, van je bedrijf, maar ook naar de ontwikkeling van de samenleving. En wat er allemaal gebeurd. En je zei net ook nog iets over. Ik heb ook nog een ander achtergrond. Ik heb nog in wat andere bedrijven gewerkt. Zou je daar iets over kunnen vertellen, hoe dat zo is gekomen, dat je op deze manier met je bedijf bezig bent?

00:30:24
Ga ik proberen.

00:30:25
Weer een moeilijke vraag.

00:30:27
Ik heb ook in Raalte op school gezeten.

00:30:30
Je mag niet weg voor je gezweet hebt.

00:30:32
Oke heel goed, nou, ik heb dus ook in Raalte op de middelbare school gezeten en daarna ben ik gaan studeren in Amsterdam. Dat is wel technisch commerciële confectie kunde geworden. Dus ergens dat wel absoluut die behoefte om met die mode en met die kleding wat te doen. Was een school met alleen maar vrouwen, met een paar mannen. Ik vond de, ja daarvan, de populatie heel bijzonder. Laat ik het zo zeggen, ik heb er wel met plezier gestudeerd, maar ik ben daarna bedrijfskunde gaan doen. Lekker analytisch, lekker strategisch.

00:30:58
Lekker allemaal mannen.

00:30:59
Ja, ik wilde net zeggen.

00:30:59
Heerlijk, alleen maar groepsopdrachten met mannen gedaan en ja, daar heb ik echt van genoten. Maar dat komt ook omdat ik persoonlijk erg ik hou wel van moeilijk en ingewikkeld en analyseren en observeren. Strategie en distributie, management heb ik daar gedaan en marketing, en uiteindelijk ben ik bij DA drogisterijen gaan afstuderen, omdat ik dacht dat dat de ultieme werkplek zou zijn. Ik ben natuurlijk geboren in een ondernemersgezin dus dat ondernemerschap ja, daar geloof ik heilig in, dat hart klopt ook in mij. Aan de andere kant zie ik ook de voors en tegens van zelfstandig ondernemerschap zeker als je kijkt naar groot filiaal, bedrijven en grote spelers in de markt, die super professioneel die markt aanvliegen dus ik dacht, zo’n DA heeft zelfstandige retailers in combinatie met franchise, dus een deel is super professioneel kan iedereen op aanhaken nou, dat is volgens mij het ei van Columbus, dus daar was ik gaan afstuderen.

00:31:51
Dacht je, je gaat niet de winkel van je ouders overnemen, maar ik ga zoiets doen.

00:31:53
Nee, beslist niet je gaat niet. Ja, nee, mijn broer, ik heb ook twee broertjes wij dachten alle drie altijd van: nou, dat gaan wij niet doen. Dus ja, die route, zeg maar richting zo’n DA was bewust genomen. Ik vond het ook een heel mooi afstudeeronderzoek ging over het transformatieproces van zo’n formule, want zij willen natuurlijk al die retailers ook transformeren naar steeds nieuwe versies van hun drogist ja, dan loop je ook gelijk tegen de voors en tegens aan van die combinatie van franchise en verder willen en heel veel verschillende kikkers die allerlei andere dingen willen. Toen ben ik naar Euretco Fashion gegaan, retail serviceorganisatie wat ook in de modebranche een grote rol speelt. Ik vond mode toch veel leuker dan ja en veel dynamischer dan een drogisterij wereld. Daar was ik wel dus heel snel achter dat dat toch voor mij in ieder geval een belangrijk aspect was. En bij Euretco zit je echt tussen retailers en leveranciers in ook veel met cijfermatige dingen te maken. Veel groep ondernemers die je gaat begeleiden, ja, een stukje intervisie workshops geven, dus daar heb je heel veel aspecten van retail. Maar je bent wel, heel in intermediair dus je bent altijd ja binnen zo’n groep, maar je hoeft net niet het echt uiteindelijk uit te voeren. Ik had behoefte aan veel meer directheid voelen of iets goed of fout gaat. Dus toen ben ik naar WE Nederlands gegaan was destijds best wel een strenge leerschool denk ik. Eerst als filiaal manager moet je ook gewoon moeilijke filialen doen en met complexe vraagstukken om maar gewoon ja, hard je hoofd te stoten en ook te leren hoe zij denken dat het zou moeten, heb ik ook heel veel van geleerd. Utrecht en Hoog Catharijne is, was hun grootste filiaal op wimmen gebied. Nou, 7000 bezoekers op die piek, momenten op een dag binnen. Ja, en daar store, manager zei en dat was echt wel gaaf.

00:33:40
Hoe lang is dat geleden dat je dat deed?

00:33:42
Ja, tien jaar even kijken. Ik denk nu: dertien jaar geleden of iets dergelijks. En daar leer je ook. Als je je handen helemaal wijd doet je armen, dan kan je dus niet meer alles zelf doen. En dat was denk ik, een hele goede leerschool voor mijn rol. Ook in Wijhe, als je 25 mensen in je team hebt en zoveel traffic en zoveel oppervlakte en alle dagen van de week open bent, ja, ook al doe je heel erg je best, dan moet je managen en daarna ben ik European trading manager geworden bij WE dus op het hoofdkantoor aansturen van alle goederen verdelingen naar alle winkels in Europa en dat is weer voorraad optimalisatie weer technisch analytisch, ja, dat vond ik ook heel fijn om te doen. Ja, ontzettend veel professionele ervaring op verschillende vlakken heb je op gedaan. Ja, alleen, je ziet dus wel gaande weg dat mijn hart vooral sneller klopt van mensen. Ja, en daar moet je achter komen, denk ik, en dan is zelfstandige retail ja, het ultieme beroep. Want je stuurt een team aan, maar je doet het ook voor die consument daar. Daar word ik heel blij van als dat lukt en dat is in een filiaal bedrijf toch lastiger.

00:34:45
Ja, want dat draait heel erg om cijfers. Hé, bij grotere filiaal bedrijven is dat het grote verschil tussen een filiaal bedrijf voor jou en zelfstandig ondernemen, dat de één meer met z’n gevoel en emotie doet en de ander meer vanuit een grafiekje cijfertjes lijntjes en alles wat daarmee te maken heeft?

00:35:01
Ja, ik denk dat wij allebei heel analytisch en cijfermatig kunnen zijn. Dus ik denk ook dat je moet sturen en meten is weten, alleen het snel schakelen en op het gevoel snel schakelen ja, dat kan in een klein bedrijf. Ik kan vandaag bedenken dat ik het morgen iets anders ga doen. Natuurlijk moet je team meekrijgen maar dat is het en in een groot bedrijf ja, zit je op een afdeling, moet je overleggen, met andere afdelingen moet het management nog iets van vinden. Dus dat gaat veel trager en ook je voelsprietjes zijn verder weg. Hé, de mensen op het hoofdkantoor staan weer niet op de vloer, hebben geen contact met met direct met de consument. Dus ja, het voordeel van ons is dat wij heel veel schakels in een zijn en dus ook snel kunnen anticiperen.

00:35:40
Dus je hebt eigenlijk alle professionaliteit van die hele grote bedrijven en de menselijkheid ineen gestopt. Ja, en dat is soms heel complex, want het is heel irritant dat het zoveel dingen tegelijk zijn. Dus het liefst zou ik soms wel weer ook gewoon ja, hele dagen op een kantoor willen, even echt lekker analyseren en echt gedegen alles uitzetten dat voelt soms nu wel een beetje van. Ja, daar heb ik geen tijd voor, want ik moet ook nog dit doen en ook nog dat doen, maar dat hoort erbij. Ja, je kan gewoon niet en we zijn nu met tien mensen, maar waarvan maar drie fulltime je kan gewoon niet met zo’n klein team alles op exact hetzelfde niveau doen dan die grote die daar allemaal gespecialiseerde afdeling voor hebben. Dus soms is het een beetje ja schipperen en in je hoofd ook denken. Goed is goed. We gaan nu weer verder met iets anders. Ja, dus ja, het heeft voor en na leden, denk ik. Ik vind het. Ik vind de bagage heel waardevol en daar kan ik ook echt heel veel mee, iedere dag. Maar de dagelijkse gang van zaken is ook gewoon hop, handen uit de mouwen doen wat vandaag op je bordje komt en hard doorwerken zorgen dat iedereen enthousiast blijft en ja, op de goede modus staat.

00:36:44
Ja, dat alle mensen blij zijn?

00:36:45
Dat iedereen blij is, dan ben ik het ook.

00:36:49
En je bent nu een tijdje bezig met die opzicht boxen. Dat is vast niet, je vertelde helemaal aan het begin ook. Nou, ik heb 1 mei in mijn hoofd als paaltje, ja, dan ben je vast ook al wel nadenken over: hoe kan ik dit nou weer door ontwikkelen.

00:37:04
Nou, we kijken nu wel inderdaad van dat social is onze ader naar de nou ja, de oproepen op de Bij Schulten mobiel. We hebben ook onze etalage wel aangepast, dus dat Window Shopping kan ook een adertje zijn daar naartoe. Maar we willen natuurlijk eigenlijk meer registers openzetten want we moeten zoveel mogelijk contacten krijgen met mensen die iets van ons willen, want dat is onze enige mogelijkheid om ook een opzicht box te gaan maken. Dus we zijn nu wel bezig om onze site toch ja nieuw vorm te geven, echt passend bij dit wat we nu ook aan het doen zijn. Dus ja, ik hoop het functioneel ontwerp komende donderdag te krijgen. Dus ja, dat heeft nog wel even wat schakeltjes nodig.

00:37:41
Maar ja, als 1 mei pas de deuren weer open gaan…

00:37:43
Dan hebben we nog al de tijdje, ja! Nou goed, weet je, dat is ja, ik kijk daar wel naar, ja, maar ik denk wel, als de winkel weer open mag, is dat en blijft dat ons belangrijkste aardig tot omzet hoor, daar geloof ik in. Ik heb dat in april en maart-april ook ervaren. De opzicht boxen namen toen ook een vlucht, maar op het moment dat mensen weer konden komen, zakten het aandeel heel snel gingen we over op één op één afspraken in de winkel. Dus eigenlijk die selectie rekjes maar dan live met iemand en ja, en dus dat is een heel natuurlijk verloop, denk ik. Dus ik verwacht zelf een beetje dat dat straks ook zo gaat zijn, wat niet wegneemt dat ik het er graag bij naast zou willen doen voor mensen die geen zin of tijd of wat dan ook hebben om naar de winkel te komen. Maar ik denk niet dat dat op hetzelfde niveau kan blijven staan en dat je dan ook weer de winkel open kan draaien. Daarnaast.

00:38:33
En andere ontwikkelingen waarvan je zegt: nou, daar zijn we de afgelopen jaren mee bezig gaan, dan ben ik zo enthousiast over die hou ik d’rin of dat hou ik erin.

00:38:40
Nou wel, het zoeken heel erg naar ook wel de rol in de wereld, dus toch een beetje het duurzaamheid, het bewust ondernemen. Ik denk dat ik niet het voorbeeld ben van een grijze wollen sokken, heel bewust iemand dus dat pretendeer ik ook niet te zijn, dat mag duidelijk zijn. Maar ik denk wel, ja, ook mode retail, of mode heeft heel erg in een negatief daglicht gestaan als één van de vervuilenste branches in de wereld. Nou, daar ben ik niet trots op dat ik daar onderdeel van uitmaak dus ik wil wel heel graag in deze sector werkzaam blijven, want dat vind ik gewoon helemaal mijn ding. Maar ik denk wel, naar de toekomst toe moeten we goed voorzichtig omgaan met onze planeet en ook de manier van consumeren.

00:39:21
En het imago van heel duurzaam zijn. Dat mag dan misschien, die geitenwollen sok er ook wel een keer af, of niet?

00:39:26
Nou, dat vind ik ook. Maar ik denk ook: we hebben heel veel mooie Nederlandse leveranciers waar we mee werken, die heel vaak in Europa produceren. Dus die footprint is beperkter. We ja, verkopen ook veel producten die meerdere seizoenen meegaan, dus als je iets moois koopt, hoef je dat echt niet na drie maanden alweer weg te doen. En nou nu met die compensatie waar we mee bezig zijn. En we rijden nu meer met de auto om alle pakketjes te bezorgen. We hebben nu dus struiken gepland bij landschap Overijssel, als een soort van tegenprestatie van. Nou, wij willen graag iets aan onze omgeving terugdoen dus ook wel gewoon het Overijsselse door onze kilometers weer om te zetten in plantjes nou, en ik hoop dat we op die manier dat zijn maar kleine druppels op een gloeiende plaat. Maar ja, dat we ook dat soort stappen bewuster en misschien ook nog wel frequenter kunnen gaan zetten in de toekomst, dat dat heel mooi samengaat dus mooie producten weten waar het vandaan komt, de footprint beperken en ook gewoon weer iets terugdoen voor onze eigen omgeving. Dus ja, ik zie dat wel als. Ik weet niet precies hoe dat eruit gaat zien, maar ik geloof wel in voortschrijdend inzicht dat dat wel gaat komen.

00:40:30
En is dat de taak van de retail? Kijk, autorijden elektrisch is tegenwoordig hipper dan dat het aan het begin was. Ook doordat ondernemers zich d’r voor in hebben gezet. Is het een taak van retailers en ondernemers om ook nou die maatschappelijke rol, de duurzame, misschien die geiten wollen sokken, dat gevoel er een beetje af te halen en dat hipper te maken om dat moderner te maken?

00:40:49
Ja, ik denk dat dat een verantwoordelijkheid is van iedereen op deze planeet. Dus ook van ons absoluut. En of je het nou hip moet maken, ik denk van, het moet uit een soort scene komen. Ja, we moeten, we moeten dat omarmen dit is weet je. Wij willen allemaal de planeet ook doorgeven aan de volgende generatie en we willen allemaal een gezellige achtertuin hebben, waar we lekker kunnen wandelen en sporten, enzovoort. Ja, dan moeten we er ook goed voor zorgen en dat hoeft niet ja, in ik weet niet wat van ambities. Dat moet in kleine stapjes zitten, denk ik, en als we allemaal een heel klein stapje zetten, nou, dan is dat niet zo heel veel moeite.

00:41:22
Ben je het mee eens, geloof ik of niet?

00:41:24
Ja, daar ben ik wel mee. Ja, volgens mij is het iets waar je op een gegeven moment niet meer onderuit kan. Of nou, ja, misschien nu al.

00:41:30
Het zit ook in de nieuwe generatie zo erg, he?

00:41:32
Ja, ja, ik ben zelf groot voorstander, ja en niet zo van de geiten wollen sok.

00:41:37
Maar is eigenlijk een verkeerde benaming. Ook vind ik, hoor. Maar goed, je ziet het in de supermarktwereld natuurlijk al heel lang. Hé met de plofkip en dergelijke, ja, dat geldt niet alleen in de supermarkt. Dat geldt eigenlijk overal mee. He van ja, waar kies je dan voor? En ga je voor snel en kort houdbaar, wat eigenlijk niet meer heel erg past in het nu? Of ga je voor? Ja, goed over nagedacht en ja, iets meer solide, waar je langere tijd plezier van hebt?

00:42:04
Ja, en nu hebben we het eigenlijk over hele mooie dromen en toekomstperspectieven gehad en je bent natuurlijk ook echt super optimistisch met een nieuw concept begonnen in deze moeilijke tijd, maar een moeilijke tijd blijft het natuurlijk wel. Hoe voel je je daarbij?

00:42:23
Ja, ik voel me het meeste senang als ik een plan heb en dat plan heb ik nu, dus ik heb zoiets van. Dit gaan we gewoon voorlopig doen en ik ga iedere dag observeren en kijken wat er allemaal gebeurt. Dus dat, ja, dat aanstaande, dat is niet anders dan anders. Dus de onzekerheid. Zit het in het moment dat je in één keer het bericht krijgt dat je dicht moet. Hé, dat was voor kerst bijvoorbeeld echt wel een moment. Dat was in maart ook echt een moment dat je voelt dat al je houvast weg is. Ja, dan word ik ook echt wel onrustig wakker of slaap ik echt wel even niet en denk ik: jeetje gaat dat nog goed komen. Wat gebeurt er eigenlijk? Maar ja, gelukkig kan ik wel snel de weer uit krabbelen en probeer ik er overheen te kijken van ja, wat gebeurt er, waar kunnen we wat aan doen? Wat ligt in onze macht en maak ik een plan. En zo gauw dat plan er weer is, dan denk ik: nou, dan komt het goed. Wat niet zo is, is dat dit natuurlijk een super rendabel plan is. Nu, hé, dus het liefst ga ik wel gewoon de deuren open doen, want ik heb niet voor niets zo’n pand en ik heb niet voor niets al die spullen ingekocht ja, ik heb ook de traffic en de loop in de winkel echt hard nodig. Dus dat mag duidelijk zijn dat ja, weet je, het is niet uit luxe geboren, deze route. Maar ik vind wel dat het ons ook brengt dat we versneld dingen aanleren die hartstikke waardevol zijn voor de nabije toekomst, want we zijn met z’n allen ook door deze tijd heen aan het gaan. Dus het zal ook de mens veranderen. Ja, en als wij op deze manier nu in staat zijn om onszelf in beeld te brengen en ja mensen nog steeds blij te maken, dan hoop ik dat we die vaardigheid straks ook gewoon kunnen blijven inzetten, ook op die nieuwe manier. Dus ja, hoe voel je je er onder? Ik voel me daar nu best oké, onder ja, maar ja, het helpt mij dat het paaltje ver weg staat, dat ik een plan heb, dat m’n team lekker erin zit en dat we hopelijk ook gewoon het perspectief hebben om daarna met die deuren open nog een stukje inhaalslag te gaan maken.

00:44:13
Nou heel erg, bedankt dat je ons mee wilde nemen in je hoofd.

00:44:17
Heel graag gedaan.

00:44:18
En in je plannen en super leuk om met je te praten daarover, we vragen aan het eind altijd nog even: wat ga je vandaag nog doen? Je zit midden in de inkoop week hoorde ik net.

00:44:29
Nou, ik heb net de ladjes geschilderd voor rond een kozijn, die staan nu in een grondverf dus als het kan, wil ik die straks nog even zwart schilderen. En vanavond heb ik een cursus omzet verhogen via social-media.

00:44:42
Kijk!

00:44:42
Mirjam van Race, ja, dat is wel ook een plan. Natuurlijk om te zorgen dat we nog vaardiger worden in als we iets posten, komt het dan ook echt bij de mensen die ons volgen, of de vrienden van de mensen die ons volgen of mensen die daarop lijken. Dus het is een beetje technisch en stiekem niet helemaal mijn ding. Maar ik heb mezelf en twee collega’s daarvoor opgegeven dus wij volgen nu acht, woensdagavonden van half acht tot tien online, zeg maar deze training en vanavond hebben we weer een masterclass, geloof ik. Dus ja, kladblokje d’r bij heel veel pennen en zorgen dat we het opslaan in ons koppie zodat we het ook morgen weer kunnen gebruiken. Zo ziet mijn dag eruit.

00:45:20
Ja, dat nog wel even druk.

00:45:23
Ja, maar het geeft ook wel, het is een goed gevoel dat je bouwt. Hé, dus plan hebben is één. En nou, zorgen dat je in dingen beter wordt. En ja, dit past natuurlijk heel erg in dat verhaal. Dus ja, het geeft ook wel een goed goed gevoel dat je denkt: ja, ik doe iets relevants hé, ik stop nu mijn tijd in dingen waar ik ook echt nu wat aan heb. En ja, dat is thuis het gezellig maken en houden. Dus dat met de ladjes rond de deur gaat dat goed komen en ondertussen met je bedrijf verder gaan en ja, zorgen dat je slimmer wordt hierin. Dus dat ga ik doen.

00:45:53
Dank je wel.

00:45:53
Graag gedaan.