Met Stad en Ziel Podcast

Aflevering 3: Met Stad en Ziel - Bastiaan Hutten & Barbara Bijenhof (ten Kate flowers & decorations)

January 28, 2021 De Stadsbeweging
Met Stad en Ziel Podcast
Aflevering 3: Met Stad en Ziel - Bastiaan Hutten & Barbara Bijenhof (ten Kate flowers & decorations)
Show Notes Transcript

Snel schakelen, creatief denken en vooral: doen! Dat is waar Bastiaan Hutten en Barbara Bijenhof van ten Kate flowers & decoraties in Deventer ontzettend goed in zijn. In deze aflevering vertellen zij hoe hun core business, vanwege corona, volledig stil kwam te vallen. Normaal gesproken reizen ze de wereld over om beurzen aan te kleden met bloemen en planten. Bastiaan en Barbara lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Binnen ‘no time’ openden ze een kerstwinkel in hartje binnenstad van Deventer. Deze kerstwinkel wordt momenteel omgebouwd naar een ‘flower shower’. Wat dat precies is? Daar vertellen ze meer over in deze aflevering. Bastiaan komt uit een ondernemersfamilie met een rijke geschiedenis van 125 jaar ondernemerschap. Het geheim van hun succes? Ondernemen op gevoel.

00:00:00
Snel schakelen, creatief denken en eigenlijk vooral doen vanuit hart en ziel, dat is waar Bastiaan Hutten en Barbara Bijenhof van Ten Kate in Deventer ontzettend goed in zijn. In deze aflevering van met stad en ziel vertellen ze hoe vanwege Corona hun corebusiness volledig is stilgevallen. Normaal gesproken reizen ze de wereld over om beursen aan te kleden met bloemen en planten, maar bij de pakken neer gaan zitten, zie je ze niet doen. Binnen no-time opende ze een kerst winkel in de binnenstad van Deventer, die nu alweer wordt omgeturnd naar een flower shower. Puur ondernemen op gevoel.

00:00:41
Super dat jullie vandaag wilde aansluiten en ik belde jullie omdat ik jullie tegenkwam vanwege jullie kerst pop-up store.

00:00:51
Ja, was leuk.

00:00:52
Ja, die sprong er wel uit, sowieso als je door de straat loopt, maar ook in de media kwam die wel aardig vaak voorbij.

00:00:59
Ja, was goed gelukt.

00:01:00
Was goed gelukt. Ja, hoe is dat? Hoe is dat zo ontstaan?

00:01:05
Nou, we zijn afgelopen zomer zijn wij tot de ontdekking, of niet tot de ontdekking gekomen. Het was natuurlijk, alles was veel minder. We hebben een bedrijf. Ons bedrijf is eigenlijk tweeledig een bloemenwinkel beetje een understatement, maar we noemen het nog steeds bloemenwinkel en een tak voor het aankleden van evenementen. Maar dat ligt sinds maart helemaal stil, eigenlijk naar omzet naar nul gedaald.

00:01:28
En die bloemenwinkel dat is echt een gigantische?

00:01:30
Ja, dat is dus 600 vierkante meter en bloemen is ja een beetje ondergeschikt geworden.

00:01:35
Is er een woord voor iets groters dan een winkel of niet?

00:01:39
Ja, woon ja, woon decoratie, ja potten en planten.

00:01:45
Belevingswereld ja.

00:01:46
Ja, precies om het af te maken is dat eigenlijk?

00:01:48
Om het af te maken?

00:01:50
Om je huis af te maken, zeg maar als je je bank en je stoelen hebt staan dan heb je juist nog even dat kussentje nodig, of even een mooie pot met een plant.

00:01:57
Of een nieuw kantoor waar nog hele mooie potten en planten in kunnen.

00:02:00
Ja, ja, dat doen wij allemaal, op een kunst beurs!

00:02:04
Ja, over een kunstbeurs. Ja, ja, we waren op de TEFAF van het werk afgelopen jaar. Dat doen we al bijna 35 jaar de aankleding met bloemen en planten en ja, dat is ooit begonnen met één autootje daarheen rijden naar Maastricht en inmiddels zijn we daar ben ik daar zelf bijna drie weken aan het werk met 25 collega’s waar we veel van inhuren en dan werken we in tien dagen tijd bijna vijf opleggers met bloemen weg. Dus het is wel echt immens, maar die ging afgelopen jaar, net als zovele beurzen… De beurs is gelukkig wel doorgegaan maar halverwege is die gecanceld waardoor we een hele rare periode ingingen maar dat ging heel Nederland, de hele wereld eigenlijk en daardoor kwam onze omzet op evenementen gebied kwam eigenlijk helemaal naar nul. En de winkel daarentegen die ging het na twee weken, toen de Corona bezig was, zeg maar vanaf één april echt heel goed doen. We liepen altijd al heel goed, maar dat werd alleen maar beter en alleen wij ontdekten dat in de binnenstad van Deventer, dat daar heel veel toeristen waren, meer als andere jaren en we waren met elkaar aan de praten van hoe kunnen we die toeristen eigenlijk de IJssel overhalen, want wij zitten aan de andere kant van de IJssel ten opzichte van de binnenstad van Deventer. Ja, en een beetje al pratende zaten we op het terras bij Jackies te eten en toen raakten we aan praat met Max, de eigenaar van Jackies, en toen hebben we gevraagd of we niet iets meer samen konden doen met ja inrichten van het restaurant en dat soort dingetjes en aan het eind van het gesprek zei hij van we hebben het pandje hier tegenover ook gekocht, maar we hebben nog geen bestemming.

00:03:35
Toen wisten wij het.

00:03:37
En toen wisten wij het. Ja, we hadden al heel lang, al wel een paar jaar, het idee om een kerst winkel te beginnen in de binnenstad van Deventer, en we hadden al een keer eerder een pandje op het oog. Maar daar zijn we heel even mee bezig is. Maar dat werd het uiteindelijk niet. En toen vroeg Max aan ons van: kunnen die niet wat met dat pand? En toen zeiden we eigenlijk allebei tegelijk: ja, kerst winkel, en dat was halverwege september, denk ik, en één oktober gingen we open.

00:03:58
Zo.

00:03:59
Ja.

00:04:00
Dat klinkt niet als heel veel twijfel geloof ik he, van moeten we dit wel of niet gaan doen?

00:04:04
Nee, helemaal niet.

00:04:05
Een paar weekjes ook gewoon van idee tot open.

00:04:09
Als wij iets bedenken. Dat moet het ook direct.

00:04:12
En dat is ook onze kracht doordat we ook het bedrijf hebben voor het aankleden van evenementen, dat we vanuit het niets eigenlijk van niets iets kunnen maken. En dat vinden we heel leuk en daar zijn wij in onze ogen ook heel goed in en we hadden zelf alleen niet verwacht dat het zo zoveel media-aandacht zou trekken, want voor ons is het wel eigenlijk beetje gesneden koek klinkt misschien een beetje arrogant, maar wij kwamen erachter dat dat dat helemaal niet heel erg normaal was dat het wel… Ja, we konden goed los, dat was een heel klein pandje maar het is wel gelukt.

00:04:45
Ja. Ja, dat zeggen ze ook altijd van dingen waar je goed in bent. Dan heb je dat zelf niet zo goed in de gaten dat dat bijzonder is. Tenminste wij niet. Elke keer denken we weer van nou ja, wat vind je er nou zo bijzonder aan, maar ik, ja als je er niet in zit de hele dag, dan is het natuurlijk heel anders. Dus als je dan binnenkomt denk je wauw en dat heb ik natuurlijk zelf ook. Als jij in de stad komt en je ziet een leuke, mooi restaurant of zo en dan zie je hoe dat dan aangekleed is, dan denk ik ook wauw maar omdat je het dan niet zelf doet.

00:05:12
Ja, want even voor mijn beeldvorming: als je normaal een bloemenwinkel inloopt dan heb je 100 vierkante meter, met links de bosjes bloemen, rechts een paar potten en de kassa in het midden. Ja, als ik bij jullie binnenkom wat gebeurt er dan? Want we hebben het over 600 vierkante meter.

00:05:25
Ja, dan kom je echt binnen, dan denk je echt van. Waar moet ik kijken? Dat.

00:05:30
En wat zie je dan?

00:05:33
Heel veel planten, bloemen, zijden, ja, dus gewoon elk hoekje heeft een andere kleur. Dus ja, je wordt gewoon gek eigenlijk. Het is net een snoepwinkel want dat vinden mensen en dat zeggen ze het is een snoepwinkel waar je niet dik van wordt. Dus dat is eenmaal mooi meegenomen. Dus dan neem, dan wil je gewoon wat hebben en ja, je komt eigenlijk ook gericht wel naar ons in onze winkel. Dan zeg maar onze bloemenwinkel dat ja, ik weet niet of je dat bedoelde. Of bedoel je de kerst winkel?

00:06:05
Ja beide, ja, kerst winkel.

00:06:07
Ja en in de bloemen, bij ons, in de bloemenwinkel daar, ja, daar komen mensen ook wel gericht, want dan denkt ze: ik wil graag voor die plek wat en dan adviseren we dat. En in onze kerst winkel, ja, daar word je gewoon helemaal gek van al die kerst hangertjes dan denk je dat wil ik wel, dat wil ik.

00:06:23
Ik heb wat foto’s gezien. Ik ben er ook een keer langsgelopen toen was het al wel avond, dus toen was het wel dicht. Ja, maar dat hangt of hing ja, hing.

00:06:33
We hebben het net leeggehaald.

00:06:34
Ja, maar dat hing maar echt helemaal vol. Ja, de kerst komt je tegemoet.

00:06:39
Ja, je stapt er echt in, zeg, maar het is niet dat je een kerstboom ziet, maar je stapt echt in een kersthuis eigenlijk. Ja, dus dat, ja.

00:06:48
Zijn dat dan principes of ideeën die je vanuit jullie bloemenzaak meenemen, naar die pop-up store?

00:06:59
Nou, ik moet ook, kerst is eigenlijk wel wekelijks komt dat bij ons ten sprake.

00:07:06
Oh? Hoe dan?

00:07:07
We beginnen al in Januari er mee.

00:07:08
Ja, nee we gaan normaal gesproken zouden we nu in Frankfurt zitten op een kerst beurs inkopen ja, nu denk ik in Parijs voor een andere beurs en dan volgende week in Frankfurt om kerst spullen in te kopen. Maar dat gaat ook allemaal niet door. En dan, ja, dat hele jaar door hebben we het eigenlijk wel over van hoe gaan we de winkel inrichten wat kunnen we doen? Hoe gaan we het buiten doen? Wat gaan we bij onze klanten doen? Want we doen ook normaal gesproken ongeveer 100 locaties door heel Nederland inrichten met kerst. Dus van sommige bedrijven gaat één boompje heen, andere een hele oplegger vol met materiaal en alles wat ertussen zit. Dus dat komt eigenlijk altijd wel ter sprake van hoe gaan we dat doen? En ja, we waren net bezig met z’n tweeën in de winkel om hem te gaan veranderen naar een voorjaars winkel en dan hebben we het ook tussendoor eigenlijk ook wel weer over van hoe gaan we dat volgend jaar inrichten met kerst? En wat kunnen we anders doen? Hoe gaan we dit jaar de inkoop doen? En dat is, ja, ja, gemiddeld één keer per week komt kerst wel ter sprake ook als de mussen dood van het dak vallen met 30 graden.

00:08:07
Ja, want je kunt altijd weer wat doen en de wintermaanden is natuurlijk ook voor ons ook belangrijk als winkel. Want ja, mensen willen binnen altijd leuk en gezellig hebben. Dus daar ja, dus wij zijn eigenlijk altijd wel bezig met de winter en bij ons begint de kerst al eigenlijk in oktober, september/oktober ja, dus dan is die winter is natuurlijk vrij lang. Of die kerstperiode is voor ons dan vrij lang. Ja, de winter is gewoon en de kerst is gewoon altijd al heel belangrijk. Ja, dat is gewoon een belangrijke tijd.

00:08:33
Ja, dat is voor heel veel bloemen winkels of bloemengerelateerde winkels heel belangrijk, maar wij hebben het een jaar of acht geleden, denk ik, hebben we dat wel naar het extremen getrokken dat we buiten helemaal echt gingen uitpakken letterlijk en figuurlijk, en dat heeft wel aangeslagen waardoor we ook kunnen merken dat we wel steeds meer kerst gaan verkopen, dat mensen ook wel het hele jaar door komen mensen van, ja 30, 40 kilometer rondom Deventer en in de kerstperiode hebben we eigenlijk mensen uit heel Nederland, die naar ons toekomen ja, zo zullen we wel iets goed doen, denk ik.

00:09:03
Je vertelde net al heel snel even van september bedacht, oktober open. Hoe kan dat zo snel? Vrachtwagen inpakken?

00:09:13
Ja, ik ben er ook wel benieuwd eigenlijk, want je je besluit op een gegeven moment op terras aan de overkant is een pandje van 600 vierkante meter. Wat zijn dan de stappen die je gaat doorlopen? Wat is dan de eerste stap?

00:09:22
Nou, we hebben heel even binnengekeken hoe kunnen we dit doen? En ja, er zaten allemaal kasten in. Dat maakte het ook wel heel erg makkelijk dat er gewoon achter wanden in zaten dus dat hebben we… Hij was al helemaal leeg, dus we hoefte er niet heel veel meer aan te doen. We hebben hem, omdat we ook een stukje stand decorbouw doen, hebben we eigen timmerman in dienst en een spuiter en dat soort dingetjes allemaal, dus die heeft dat helemaal gespoten van binnen en dat was twee dagen was dat klaar toen hebben we allemaal takken aan het plafond gemaakt, met kerstverlichting erin en toen aan die takken mooie kerstballen gehangen, toen ingericht, toen waren we zes dagen verder en toen konden we open.

00:09:56
En waar kijk je dan naar bij het inrichten, waar let je op? Wat zijn belangrijke kenmerken van een pand om het dan goed te maken?

00:10:03
Ja, je kijkt nu natuurlijk wel omdat het een heel klassiek oud pandje is op een mooie klassieke plek. Dat je dat en met kerst kan dat natuurlijk heel goed dat is klassiek, het kan over de top en als je dat samenvoegt dat lukt dan heel goed op zo’n plek. En dat, ja, dat werkt als een trein we stonden er zelf ook van te kijken hoor. Je hebt natuurlijk altijd wel in je hoofd hoe je zoiets wil gaan doen en maar dat pakte nu wel heel erg goed uit. We hadden bijvoorbeeld twee hele mooie notenkrakers van die grote poppen hadden we vorig jaar al gekocht en die hadden we in de winkel staan, maar die hadden we in de etalage neergezet. Ja, die kleuren van die poppen, die matchen gewoon perfect met het pand, waardoor het pandje ook gewoon echt een gezicht kreeg, letterlijk en figuurlijk, en er zijn zoveel foto’s van gemaakt. Dus dat was wel echt heel leuk.

00:10:46
Dat klinkt mij bijna in de oren als nou, we denken daar eigenlijk helemaal juist niet zoveel over na, we doen het gewoon.

00:10:52
Ja, ja, zo is het eigenlijk wel een beetje.

00:10:54
Alles doen we op gevoel, dus, maar ja, daar ben je dan ook elke dag mee bezig, dat is het dan.

00:11:00
Ja, en omdat we natuurlijk heel veel locaties inrichten door het hele land heen, hebben we een hele grote voorraad, waardoor we niet iets ervoor in hoeften te kopen. Dus dat scheelde.

00:11:08
Voor de hele kerstwinkel niet?

00:11:09
Nee, we hebben d’r niks voor ingekocht dus we hadden eigenlijk alles.

00:11:12
Komt omdat wel al genoeg hadden!

00:11:15
Ja, want dat bedrijf he hoe hebben jullie dat opgebouwd, want je moet daar een bepaalde naam in maken. Er zijn meer creatieve mensen in de wereld.

00:11:22
Het bedrijf is eigenlijk nog van mijn ouders. Ik zou het afgelopen 1 september overnemen. Door nou zouden ons 125 bestaan groots gaan vieren, maar ook, ja, weer door Corona hebben we dat allemaal even uitgesteld, omdat het, ja, het is niet heel makkelijk om een bedrijf als de onze en wat voor bedrijf dan wel eigenlijk over te gaan doen, over te gaan nemen. Dus dat hebben we even uitgesteld. Maar ja, dat is wel de 125 jaar ervaring die we denk ik hebben, waardoor je zoiets heel makkelijk kan doen, en ik ben ermee opgegroeid, Barbara is er bijna mee opgegroeid. Maar ik weet niet anders.

00:11:56
Ben je in gegroeid.

00:11:58
Het is ook een beetje dat ondernemen, hé, dat gewoon door een ja gewoon aanpakken, want dat moeten we gewoon. Ja, je bent gewoon van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat altijd met zo’n vak bezig en als je dat met eigenlijk doen we het ook wel met echt met de familie hebben. We hebben wel mensen in dienst, natuurlijk, maar de familie is ook wel heel belangrijk. Dus we zijn eigenlijk altijd met elkaar ermee bezig. Dus dat maakt het denk ik wel een succes, zeg maar.

00:12:25
Ja, en dat maakt dan misschien ook dat als je dan, als je iets onverwachts doet of je zegt: nou, jongens, we gaan nu die kant op, dat het dan eigenlijk ook gewoon heel natuurlijk gaat. Ja, dat is het eigenlijk, toch?

00:12:37
Ja, zeker, en het is ook. Wij zijn allemaal niet bang om veel te werken of om moe te worden. Ja, ik noem het ook niet echt werken. Het gaat allemaal een beetje automatisch en het is ook als je dit werk doet. Ik denk dat het bijna met alle ambachten is. Ja, dit moet je niet doen om rijk te worden. Dat is dan, ja, dat is met heel veel ambachten dat je gewoon, het is gewoon heel hard werken en je vindt het ook heel leuk en daar krijg je wel heel veel voor terug, vind ik.

00:13:05
Ja, mensen, als mensen enthousiast naar jou toe doen, dan dan ga je gewoon. Dat vind je dan, dat is al je drijfveer om door te gaan zeg maar.

00:13:13
Ja, dan denk je, als ze al zeggen: geweldig of je huis is mooi en je krijgt zoveel berichten van, oh geweldig gedaan. Nou ja, dan ja, dan kun je factor alleen maar mooier maken eigenlijk.

00:13:24
En natuurlijk moet er wel gewoon ook geld verdiend worden.

00:13:30
Ja en dat vinden we ook wel belangrijk. Ja want anders kunnen we niet door.

00:13:31
Nee, precies nee, ik kan me ook voorstellen dat die pop-up store dan ook wel een, nou gewoon daar ook nog wel wat uitkomst in biedt in zo’n tijd waar je eigenlijk met de rest van je bedrijf gewoon helemaal stil ligt.

00:13:41
Ja, zeker, dat was ook dat was het ook.

00:13:43
De reden.

00:13:44
Ja, dat we daar ook extra geld aan konden verdienen. Ja, dat weet je natuurlijk nooit van voren, maar dat was wel de insteek om daar toch. Ja, dat je daar toch verder mee kan komen, ja.

00:13:56
En nu ga je nu dus ook nog niet stoppen?

00:13:57
Nee, we vonden het zo leuk. Iedereen was zo enthousiast dat we dachten: we gaan het nog een pop-up 2.0.

00:14:05
Iets minder pop-up.

00:14:08
Maar we krijgen nu een flower shower in Deventer, dus de stickers gaan van zijn van de ramen af en maandag komen de nieuwe stickers op de ramen en dat wordt weer helemaal gezellig.

00:14:21
En wat houdt dat in?

00:14:22
Flower shower? Ja, we gaan ja, een bloemenzee van zijde bloemen, zeg maar, en die gaan komt dan, we hebben een heel plafond met zijde bloemen. En dan overal. Ja, de verkoop is zeg, of ja, de belangrijkste punt is zijde, zeg maar.

00:14:37
Nep bloemen.

00:14:39
Nep bloemen, maar dan niet van plastic, hele mooie. Hele mooie, nog ja, ja. Dat voorjaar en zomerbloemen.

00:14:47
Ja, en dat is ook niet aanwezig, denk ik. Dat lijkt klinkt heel specifiek of niet?

00:14:52
Ja, we hadden het er net over in binnenstad van Deventer zit niemand die het heel veel verkoopt. In ieder geval, nee, en wij hebben het in onze winkel, echt al heel lang. En ja, er is niemand in de binnenstad die het verkoopt, dus we zeiden misschien maken we ook wel slapen honden wakker. Dus ja, we gaan het, we gaan het zien.

00:15:13
Nou, het begin is er, dus vandaag hebben we het begin erin gemaakt, dus en van het weekend zijn wel een heel eind dus dan kun je windowshoppen.

00:15:21
Veel verder komt dat nog niet voorlopig.

00:15:24
Voor heel veel mensen is het moeilijk, hé om tot leuke ideeën te komen of tot creatieve ideeën te komen, en ik heb het gevoel dat het bij jullie allemaal gewoon terloops ontstaat, dat je d’r ook geen direct een verwachting bij hebt. Wat dat allemaal moet opleveren, dat je d’r geen berekening per definitie op loslaat wat je ermee moet gaan, verdienen toch of wel? Gewoon van joh je hebt een onderbuikgevoel je hebt er zin in.

00:15:44
Ja, maar als je er zelf een goed gevoel bij je hebt dan…

00:15:46
Dat is eigenlijk de beste berekening?

00:15:47
Ja, ik wil niet zeggen, dan gaat het vanzelf. Maar als je iets gaat verkopen waar je zelf niet voor 100 procent achter staat, kun je het ook niet verkopen. En als je zelf iets niet mooi vindt, dan kun je het ook niet verkopen. En ja, dan gaat dat, denk ik wel vanzelf. En dan, ja, dan blijft er misschien onder aan de streep soms iets minder over, maar dan heb je wel, dan haal je er wel plezier uit en dat is dan in mijn oog het allerbelangrijkst kijk, want wat heb je er aan als je vier Audi’s voor de deur hebt staan en twee Ferraris, en je hebt geen plezier in je werk, laat me dan maar op de fiets gaan en ik heb plezier in m’n werk, denk ik dan.

00:16:19
Dan maar een halve Ferrari.

00:16:21
Nou en nu, we hadden van tevoren hadden we het ook nog even over Deventer, want jullie verkochten in de kerst winkel lebuinus kerstbal al wel aardig wat jaren verkopen jullie die.

00:16:35
Ja, die zijn we, was de vierde kerst afgelopen jaar, dat we hem hadden. Die hebben we vier jaar geleden laten maken. Of ik liep al best wel lang met het idee toen heb ik op die beurs in Frankfurt heb ik twee Poolse bedrijven gevraagd, of drie, want dat eigenlijk alle mooie kerstballen komen uit Polen. Die worden daar met de hand allemaal gemaakt en dat heb ik twee drie bedrijven gevraagd, eentje had ik een goed gevoel bij foto’s toegestuurd de kerken in Deventer gevraagd of het mocht en dat mocht en toen hebben we één proefmodel laten maken, op laten sturen. En dat was in 2017, denk ik, hé?

00:17:08
Ja, volgens mij wel.

00:17:09
Volgens mij 2017 toen hebben we er best wel redelijk wat verkocht. We hebben sindsdien ieder jaar wel iets verkocht, maar omdat we nu in de binnenstad zaten ging het ver boven verwachting voor. We hebben bijna 1000 verkocht.

00:17:21
Zo! Dus dan merk je eigenlijk ook nog weer: dat komt er dan, hoe komt dat dan? Komt er dan ander publiek of wat brengt zo’n winkel dan in de stad!

00:17:27
Ja ook, veel touristen die hem gaan kopen, en dan ook heel veel mensen die het niet wisten dat we dat die kerstbal bestond, terwijl we in onze ogen heel veel media aandacht aan hebben gegeven toen de tijd heeft in de krant gestaan meerdere keer ook en meerdere social media kanalen hadden dat ook opgepakt, buiten die van ons om. Dus ja, maar dan nog zijn er Deventer heeft ruim 100000 inwoners. Ja, dat, op een gegeven moment weet natuurlijk niet iedereen dat die bal er is en er zijn heel veel mensen die hem opsturen naar familie in het buitenland. Dus dat is wel heel grappig dat die de hele wereld over gaat ja.

00:17:57
En door corona ik denk dat mensen ook nog trotser zijn op hun stad en denken. Ik wil toch iets unieks. Dat ze daardoor ook die bal meer hebben gekocht dit jaar, dat denk ik echt.

00:18:07
En dan heb je aan Deventer ook wel een goeie als stad, toch?

00:18:10
Ja, Deventernaren zijn er wel heel trots op hun stad. Ik denk dat iedereen wel trots is op hun stad, maar Deventernaren volgens mij wel iets meer als het gemiddelde, tenminste met dat gevoel heb ik altijd komt, misschien ook omdat ik zelf uit Deventer kom maar…

00:18:22
Jullie zijn zelf ook heel trots.

00:18:23
Iets gekleurd in de opvatting.

00:18:25
Ja, dat denk ik, ik ben dan wel redelijk rood geel zeg maar.

00:18:31
En wat ik nou benieuwd ben, he, want jullie hebben rond de kerstdagen of ja eigenlijk al oktober vorig jaar, heel veel aandacht gekregen voor alles wat jullie aan doen. Maar zijn jullie dan nu ook alweer bezig? Hoe gaan we dit jaar dezelfde aandacht krijgen? Gaan we dan? Ga je het dan zoeken in de overtreffende trap, of wil je dat juist niet gaan doen?

00:18:46
Het kan altijd beter als je iets met een praktijkopdracht doet. Dus ja, ik zie dit een beetje als een praktijkopdracht zo’n winkel inrichten daar kun daar kun je geen tien voor krijgen. Dat negen en een half is het meest is hoog haalbare. Het kan altijd beter. Als d’r een maar is, is het al geen tien meer, toch?

00:19:03
En dat was en negen en een half van jou?

00:19:05
Ja, dat vind ik wel. Dat had altijd beter gekund.

00:19:08
Dus wat gaat er nou met de flower shower anders?

00:19:14
Ja, sowieso geen kerstballen.

00:19:15
Lebuinus bloemen.

00:19:20
Ja, ja, weet ik niet, meer geld verdienen.

00:19:27
Nee, ik weet niet wat, ja, dat is, ja, dat is net wat je ook zeg. Dat gaat een beetje spelenderwijs. We zien het wel in het werk meer.

00:19:35
Ja.

00:19:36
En als we voor klanten werken, dan gaat het wel heel vaak ver van tevoren uitgesproken worden, zoals een grote beurs of een bruiloft. Dat wordt natuurlijk wel van tevoren heel ver uitbedacht en uitgetekend maar ook daar verander je heel veel te plekken nog. En dan, ja, om het helemaal het perfect plaatje te krijgen, zul je altijd op het eind toch moeten schuiven.

00:19:57
En dat is jullie talent eigenlijk gewoon op onverwachte situaties ingaan en snel schakelen, anticiperen en merk je dan ook als je in een stad als Deventer zit, dat het heel leuk is om samen met andere ondernemers dingen te doen? Of vind je het vooral heel leuk, omdat jullie elkaar kennen en weten hoe het werkt om het vooral zelf te doen. Zoeken jullie ook collega’s op?

00:20:16
Bloemisten?

00:20:17
Nee hoeft niet, hoor, of gewoon andere ondernemers in de stad.

00:20:20
Ja, want eigenlijk is dit ontstaan doordat wij met Jackies aan de praat zijn gegaan? Van kunnen we niet iets mee samendoen en ik denk wel dat je elkaar heel goed kunt versterken op heel veel vlakken je moet ook niet altijd het achtste van je tong laten zien, denk ik, vooral richting collegabedrijven van je, dus andere bloemenwinkel of als je een restaurant hebt, andere restaurants. Ik noem maar iets dat je niet elkaar altijd je inkoopkanalen bijvoorbeeld, gaat prijsgeven dat is op ons vakgebied wel heel erg belangrijk, want wij doen ook in onze winkel heel veel merken die we verkopen, alles eraf halen.

00:20:50
De merkjes eraf halen?

00:20:52
Ja, dat niet iedereen weet, want wij krijgen echt heel veel collega bloemisten over de vloer die zich ook niet altijd bekend maken. En dan wij doen ons uiterste best…

00:21:01
Wat een smerige business die bloemen.

00:21:03
Ja, ja, het ziet er altijd zo vrolijk uit.

00:21:05
Nee, kijk, wij doen ons best om onderscheidend te zijn en dan, ja, daar zoeken we eigenlijk stad en land vooraf. En dat, ja, dat vind ik een beetje jammer als een ander bij ons even kom kijken. En denkt van hé.

00:21:18
Ja.

00:21:19
Maar ik denk wel dat je heel goed kunt samenwerken met andere bedrijven, zeker, en ook met collega bloemisten hoor.

00:21:24
Ja, en jullie zitten nu natuurlijk ook echt in de binnenstad en dat is natuurlijk sowieso een heel andere omgeving dan als je aan de overkant van de IJssel…

00:21:31
Vind ik wel, dan ben je weer meer met elkaar. Ja, ik ben er niet elke dag, dat is dan wel jammer, maar ik vind wel gezellig als je daar zo de hele dag bent, want dan heb je ook met de ondernemers in de buurt meer contact en dat hebben we, dat hadden we nooit.

00:21:43
Ja, nou, en je zit daar natuurlijk ook, je zit wel in de midden stad van Deventer, maar je zit niet wel midden in de, in de winkel, in de winkelstraat wel een beetje in een, in een hoekje, maar ik heb ook nooit geweten dat er zoveel mensen voorbij kwamen lopen wandelen en dat zijn er wel echt heel veel op een dag.

00:21:57
En komen er dan ook zo’n nieuwe omgeving en zo’n nieuw experiment komen, borrelen dan ook weer zo nog weer nieuwe dingen naar boven?

00:22:06
Nou, dat moet nog komen.

00:22:08
Oke!

00:22:11
Ja, nu eerst dit en dan komen er zo weer nieuwe ideeën bij.

00:22:15
Er zijn dus al wel weer nieuwe ideeën, maar nog niet nog om te vertellen?

00:22:19
Nee, nog niet om te vertellen.

00:22:24
Ideeën genoeg.

00:22:25
Ja, ideeën zijn er altijd toch?

00:22:27
Ja, mooi!

00:22:30
Heb jij nog een vraag, Tom?

00:22:31
Nou, ik, ik ben vooral heel erg benieuwd, he, want je vertelde net met die merkjes weet je d’r af: kijk, wat is het voordeel wat je in je vak hebt? Zeg maar wat gewoon niet te kopiëren is, en dat zit natuurlijk in jullie creativiteit als je een pand in de loop dat je het voor je ziet maar je verkoopt ook gewoon producten. Nou wat je zeg je haalt de stickertjes er af zijn er nog meer dingen waarvan je zegt: ja, daar herken je echt onze winkel aan. Dat is ja, dat doen wij op onze manier en dat is gewoon daardoor ook moeilijk te kopiëren?

00:22:54
Groot.

00:22:55
Groter denken, ja.

00:22:56
Grote planten, ja, heel veel winkels hebben wat kleinere planten staan en wij proberen wel, als we naar de veiling gaan of een andere leveranciers, gewoon planten te kopen en te durven kopen van ja, drie, vier meter hoog en die ook neer te zetten. En dat, als je het neerzet kun je het ook verkopen. En als je niet hebt staan, dan weten mensen niet dat het bestaat, en dan uiteindelijk kun je alles verkopen.

00:23:21
En gaan jullie dan ook echt gigantische zijde bloemen straks?

00:23:25
Ja, wij kopen ook echt de grootste, de mooiste, het apartste wat daar staat kopen wij altijd. We gaan nooit, dan denken we, dat moeten we hebben en dan nemen we het en dat wordt verkocht, want je kunt het gewoon niet vinden. Dus klanten kunnen dat niet vinden of die zien dat bij ons, die denken: nou, dat ga ik kopen en dat bloemenwinkeltje op de hoek, die heeft één zo’n klein takje van zo en wij hebben ze dan zó. En dan, dat past bij sommige mensen beter in huis ja, iedereen heeft natuurlijk wat nodig maar. Dus dan, dat kopen wij juist net de gekkere items.

00:24:00
En dat is met verse bloemen natuurlijk net zo.

00:24:02
Ja.

00:24:03
En nu is natuurlijk ook nog even de vraag wanneer jullie precies open kunnen. Ja, zijn jullie daar ook mee bezig al? Of laat je het gebeuren?

00:24:09
Ja, we kunnen er toch niet veel aan doen. He, wanneer we open gaan, ja, gaan we open, dus, maar gaan we gaan? Willen wel volgende week de boel opengooien dat het leuk is, ook om er langs te lopen, en dan straks, als we open gaan.

00:24:22
Ja en online, wellicht dat mensen dan denken van.

00:24:26
Maar toch vinden wij online moeilijk, omdat er toch een beleving is, en dan moet je in zitten en dat kun je niet plat zien, zeg maar ja.

00:24:34
Daar krijg je misschien ook iets minder gevoel bij?

00:24:36
Ja, dat vind ik.

00:24:39
Ja.

00:24:40
Dus en dat vind ik altijd met zulke producten, je weet: kijk, als je een broek koopt, zeg maar van Armani, dan weet je dat je altijd die broek hebt. Maar als je een pot koopt van Domani dat weten mensen niet hoe die eruit ziet en dat moet je voelen en zien. En dat is dat vind ik altijd lastig met zoek en dingen kopen op internet.

00:25:01
Nou en dan sluiten wij altijd nog even af door te vragen: en wat gaan jullie nou vandaag voor de rest van de dag doen? Wat ga je nog doen?

00:25:10
Uitr usten. Nee, grapje.

00:25:13
Uitrusten van dit gesprek.

00:25:14
Nee, wij gaan, ik ga zo naar de winkel en dan ga ik eens even kijken wat voor bloemen we nog nodig hebben. En dan ga ik de bloemen kopen en dan zitten dag er we bijna op en dan ga ik nog wat dingen, leuke potten en pannen ook pakken voor de kerst winkel. Ah! Voor de kerst winkel… flower shower.

00:25:31
Stiekem toch al die kerst weer, he? Ja.

00:25:35
Dus dan kan ik dat morgen weer gaan inrichten en dan is mijn dag voorbij en Bastiaan die gaat denk ik…

00:25:40
Ik ga nog wat kerstspullen opruimen.

00:25:42
Oh, kijk, dat is nog niet helemaal leeg?

00:25:43
Nee, dat duurt nog wel even. Nee, niet in de winkel, maar we hebben de hele binnenstad van Deventer aangekleed met heel veel kerstbomen en heel veel kerstverlichting en dat moet ook allemaal opgeruimd worden. Dus daar zijn we nog druk mee. Dus dat ga ik straks nog even weer mee verder.

00:25:56
Kijk, dat klinkt niet alsof jullie heel erg last hebben van alle prikkels van Corona en maar dat je daar eigenlijk op dezelfde manier mee omgaat van joh we zien het wel, je kunt er niet zoveel aan doen.

00:26:06
Nee.

00:26:07
Je hebt het ook zelf toaal niet in de hand, maar het is ook wel, hoe geloof kloten het ook allemaal is, om het maar zo te zeggen, het is een schale troost dat iedereen er last van heeft en dat dat maakt het natuurlijk niet minder leuk. Maar ja, we kunnen d’r zelf toch eenmaal niks aan veranderen en dan als je zelf probeert te blijven lachen en we hebben nu, we kunnen nog bezig blijven, dat scheelt ook. En het is ook. Als je dan een een kantoorbaan hebt en je zit, je moet vanuit huis werken iedere dag en je ziet geen andere mensen, dan is het natuurlijk, dan wordt je wereld wel heel erg klein en wij kunnen, we hebben wel het geluk dat we nog naar klanten toe kunnen. We kunnen nog een heel klein beetje klanten ontvangen bij de winkel, omdat we nog buiten nog bloemen mogen verkopen, en we zijn gewoon aan het werk met collega’s en waardoor je nog wel eens op de weg zit. En je bent buiten en ja, dat verandert het maakt dat denk ik wel iets makkelijker in plaats van dat je de hele dag op je zolderkamertjes zit.

00:26:59
Nou, ik merk al door bij jullie in de buurt te zijn, dat het allemaal lekker vrolijk gaat.

00:27:03
Zelfs dat biedt al verlichting.

00:27:05
Ik ga heel vrolijk naar huis. Ja, nou fantastisch, bedankt dat jullie je inspiratie en gedachtes en nieuwe ideeën met ons wilde delen vandaag.

00:27:18
Graag gedaan.

00:27:20
Leuk.